Elérhetőségek

Pintér Szőrme

Cím: 9700 Szombathely,
Király utca 17.
Telefon:
+36/94/344-464
Mobil:
+36/30/265-7318
E-mail:
pinter.szorme@gmail.com
Nyitva tartás


Szőrme története

Az emberiség történetének kezdete óta jelen van a szőrme mint ruházat.

Az emberiség történetének kezdete óta jelen van a szőrme mint ruházat. A környezet és az időjárás viszontagságaitól védte magát az ember különböző irhákkal, szőrmékkel. Ezek a viseletek még nem voltak bundának nevezhetőek, inkább csak a vállukra vetett bőr és irha darabok voltak. Idővel az ember ezeket a bőröket, irhákat és szőrméket átszabta, hogy jobban rásimuljon a testére és megjelentek az első bundák.  A bőr, irha és szőrmebundák a későbbi korokban is gyakran megjelentek, legfőképp a nemesi családok körében. 

Míg régen szinte csak funkcionális szerepet töltöttek be a különböző szőrmék, már divatossá kiváltságos viseletté váltak. A szőrme igazán az 1900-as évek elején vált divatossá. Egyesek szerint azonban csak az 50-es 60-as évektől kezdett igazán divatossá válni. Eleinte az irhabundák, majd később a különböző ritka nemes szőrmékből készült irhabundák váltak keresetté. Ilyen nemes szőrmék például a nerc, a csincsilla, a pézsma, a nyúl és a különböző színű róka szőrmék.

Napjainkban a szőrme- és irhabunda még mindig azok közé a klasszikus viseletek közé tartozik, mely elengedhetetlen kelléke egy nő ruhatárának 

Szőrme története

Vissza az előző oldalra!
Pintér Szőrme - MagyarPintér Szőrme - Német